Societas Rosicruciana in Romania (S.R.I.R.) este o organizaţie masonică, creştină şi ştiinţifică fondată la Bucureşti în 22 aprilie 2005 de către Thurman Cleveland PACE Jr. (IX o ), pe atunci Magus Supremus al Masonic Societas Rosicruciana in Civitatibus Foederatis (M.S.R.I.C.F.), insoţit de Dominique DOYEN (IX o ), la acea dată Magus Supremus al Societas Rosicruciana in Galia ( Franţa) şi Joachim Pinto COELHO (IX o ) Magus Supremus al Societas Rosicruciana in Lusitania (Portugalia). La data fondării S.R.I.R. a fost instalat în demnitatea de Magus Supremus al Societas (Masonica) Rosicruciana in Romania Stefan MÂŞU (IX o ).
Fiind o organizaţie a masoneriei româneşti regulare, S.R.I.R. a fost autorizată pe teritoriul României, în jurisdicţia M.L.N.R. prin decretul nr. 84/24.05.2005, al Marelui Maestru.

Societas Rosicruciana in Romania este afiliată la M.S.R.I.C.F., alături de organizaţiile similare din S.U.A.(colegiile fiecărui stat American), Canada, Anglia ( Societas Rosicruciana in Anglia S.R.I.A.), Scoţia, Irlanda, Portugalia, Franţa şi Italia. Magus Supremus al M.S.R.I.C.F. este Jeffrey N. NELSON (IX o ). Scopul S.R.I.R. este de a crea, asigura şi încuraja, pentru membrii săi (Fratres) un mediu intellectual reciproc stimulant şi de întrajutorare pentru cercetarea secretelor Naturii şi pentru rezolvarea marilor probleme ale Vieţii; de a facilita studiul sistemului Filozofic bazat pe Kabbală şi pe doctrinele lui Hermes Trismegistul conform conceptelor primilor Fratres Rosicrucieni în 1450. Potrivit statutului, S.R.I.R. primeşte în rândurile sale, prin iniţiere, masoni creştini pasionaţi de cercetarea esoterică care au parcurs etape importante ale perfecţionării masonice şi care desfăşoară în viaţa profană o activitate susţinută în domeniul cercetării şi învăţământului universitar, sunt doctori în ştiinţe, cadre didactice universitare, personalităţi cunoscute în domeniile ştiinţei, culturii şi artei, doritori să aprofundeze istoria gândirii şi spiritualităţii omenirii, prin prisma conţinutului esoteric al acestora.

Societatea Rosicruciană funcţionează cu nouă grade în trei ordine rămase până în
prezent:

  • Primul Ordin: Zelator, Theoricus, Practicus, Philosophus;
  • Al doilea Ordin: Adeptus Minor, Adeptus Major, Adeptus Exemptus;
  • Al treilea Ordin: Magister Templi şi Magus.