RITUL YORK ROMANIA

Francmasoneria din România are rădăcini adânci în Principatele Române, precursoarele României moderne. Dacă în 1717 se constituia Marea Lojă Unită a Angliei – devenită Marea Lojă Mamă a Lumii – numai după 17 ani, în 1734 la Galați și în 1735 la Iași, capitala Principatului Moldovei, se puneau bazele primelor Loji Masonice de pe pamantul românesc.

Un moment de cotitură în istoria francmasoneriei moderne din România l-a constituit crearea unei Mari Loji Naționale de către Căpitanul Costache MOROIU prin punerea sub obediență a 14 Loji la data de 8/20 septembrie 1880. Același Mare MaestruCostache MOROIU, fondează în perioada 8/20 septembrie 1881 Supremul Consiliu de grad 33 pentru Ritul Scoțian Antic și Acceptat sub jurisdicția Supremului Consiliu din Napoli.

În anul următor, la 15 noiembrie 1882, când avea o Lojă de perfecțiune și un Capitul, prinde viață Supremul Mare Capitul al Arcului Regal din România.

Revista masonica „Triunghiul“ publica Decretul din 15 noiembrie 1882 prin care se aproba Întroducerea în România a Ritului „Royal Arch“ avand 4 grade: Maestru Perfect, Maestru Distins, Excelent Mason și Royal Arch.

Un document din 1883 statua independența Ritului Royal Arch față de celelalte entități masonice conduse – toate – de Costache MOROIUMarea Loja Națională Româna (8/20 septembrie 1880), Ritul Scotian Antic și Acceptat (20 septembrie 1881), Ritul Antic Primitiv de Memphis (4 decembrie 1881).

Decretul din 1 ianuarie 1883 mai statua și titulatura oficială a forului suprem al Ritului: Supremul Capitul al Ritului Royal Arch al României. Documentul sublinia clar că Masoneria Română, de orice Rit, lucra Ad Universi Terarum Orbis Summi Architecti Gloriam – Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului.

Publicația oficială a Masoneriei Române, revista „Triunghiul“, menționa că Loja de Perfecțiune și Capitulul Ritului Artei Regale putea admite numai membri din Obediența simbolică a Marii Loji Naționale „care vor avea de un an cel puțin gradul de Maestru și etatea de 25 de ani“. Se pun astfel bazele perfecționarii în România a Maeștrilor Masoni în acest Rit puternic cu o istorie impresionantă.

Reaprinderea luminilor în Ritul York România datează din Ianuarie 1999, când un grup de Maeștri Masoni au fost inițiați în Grecia în gradul de Mason al Arcului Regal, moment în care au și fost constituite primele Capitule:

“Veritas” nr.1 având pe E.C. Manole IOSIPER ca Înalt Preot;

“Fraternitas” nr.2 având pe E.C. Radu IONESCU ca Înalt Preot;

 “Lux” nr.3 având pe E.C. Ștefan MÂȘU ca Înalt Preot.

În același an,1999, a fost constituit Supremul Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din România, iar în funcția supremă de Înalt Mare Preot a fost ales regretatul Prea Excelent Companion Radu IONESCU. Patenta a fost primita la 3 Noiembrie 1999 la Trienala Marelui Capitul General Internațional al Masonilor Arcului Regal din SUA, organizata în Kansas, Wichita.

Anii 2000-2009

 

În Martie 2002, un grup de 10 Maeștri Masoni au fost inițiați în gradele capitulare, în gradele criptice și au fost investiți Cavaleri Templieri în SUA (Fort Meyers).

La 6 Iunie 2002, la primul Convent Anual al Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din România a fost ales pentru demnitatea de Înalt Mare Preot, Prea Excelentul Companion Ștefan MÂȘU. A fost adoptata Constituția. La acea data funcționau în România 6 Capitule cu 140 de membri.În prezent, Supremul Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din România își desfașoară activitatea în 25 de Capitule, care cuprind peste 600 de Masoni ai Arcului Regal.

În Octombrie 2002, un alt grup de Masoni ai Arcului Regal din România au fost inițiați în gradele criptice și au fost investiți Cavaleri Templieri în Germania, devenind membri ai Consiliului Criptic din Manheim și ai Comanderiei Templiere din Heidelberg.

Regretatul Prea Excelent Companion Gheorghe COMĂNESCU, Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România în perioada 1997-2003, este membru fondator al Ritului York din România, parcurgând toate etapele de inițiere, inclusiv cea de Cavaler Templier.

   În Iulie 2003, s-a primit Patenta și a fost instalat Supremul Mare Consiliu al Masonilor Criptici din RomâniaIlustru Mare Maestru al Supremului Mare Consiliu fiind ales Prea Excelentul Companion Ștefan MĂȘU.

În August 2003, la Conclavul Trianual al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri din S.U.A. s-a primit Patenta sub dispensă și a fost înființată Comanderia “Regele Ferdinand” nr. 1 a Cavalerilor Templieri din RomâniaEminent Comandor fiind ales Nobilul Cavaler Ștefan MÂȘU.

La 28 Octombrie 2003, prin Decret al Marelui Maestru al MLNR, Prea Respectabilul Frate Gheorghe COMĂNESCU, s-a autorizat și aprobat funcționarea pe teritoriul României a Ritului York cu corpurile pendinte: Arcul Regal (Royal Arch), Criptic, Cavaleri Templieri, Ordinul Crucea Roșie a lui Constantin, Mistria de Argint și Sfânta Preoțime.

Prea Excelentul Companion Stefan MÂȘU a fost recunoscut în calitate de Înalt Mare Preot al Masonilor Arcului Regal, Ilustru Mare Maestru al Masonilor Criptici și Eminent Comandor al Cavalerilor Templieri din România.

În Mai 2003 și în martie 2004 la Toulouse – Franța un grup de Companioni români au fost investiți Cavaleri ai Ordinului Crucea Roșie a lui Constantin și al Ordinelor Încorporate.

Pe data de 19 Iunie 2004, la București, o prestigioasă delegație a Marelui Conclav Imperial al Franței, condusă de Prea Puternicul Suveran Dominique Doyen, a procedat la consacrarea rituală a primului Conclav din România ca parte a Marelui Conclav Imperial al Crucii Roșii a lui Constantin și al Ordinelor Încorporate.

În perioada 18-20 Iunie 2004 s-a desfășurat la București, Conventul Aniversar consacrat sarbatoririi a 5 ani de la reaprinderea luminilor în Ritul York România. Conventul s-a bucurat de prezența a peste 20 de personalități de prim rang ale lumii masonice, Înalți demnitari ai organizațiilor Internaționale din Europa, America și Canada, în care Ritul York România este membru cu drepturi depline.

În luna Februarie 2005, o delegație a Ritului York România a participat la Săptămâna Masonică din SUA (Washington).

În anul 2005, Marii Ofițeri ai Ritului York România au participat la Conventul Ritului York din Portugalia (Braganca – Martie), la Conventul Ritului York din Italia (Roma – Mai), la Trienala Marelui Capitul General Internațional al Masonilor Arcului Regal si a Marelui Consiliu General Internațional al Masonilor Criptici din SUA (Rapid-City – Septembrie).

 

În luna Februarie 2006, o delegație a Ritului York România a participat la Săptămâna Masonică din SUA (Washington).

În luna Mai 2006, delegatia Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Italia (Roma).

 

În ziua de 24 Iunie 2006 la Periș, Ilfov a avut loc inaugurarea Templului Național al Ritului York România. La aceasta ceremonie au participat: Înaltul Mare Preot General al Marelui Capitul General Internațional al Masonilor Arcului Regal, PEC Larry GRAY, Marele Maestru General al Marelui Consliu General Internațional al Masonilor Criptici, PPC Maurice “Bud” HIMES și alti Mari Ofițeri ai Ritului York din Europa și România.

La Conventul din Octombrie 2006, a fost ales în functia de Înalt Mare Preot al Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din România, regretatul Prea Excelent Companion Constantin Roman TĂMĂDUIANU.La același Convent, a fost ales în functia de Ilustru Mare Maestru al Supremului Mare Consiliu al Masonilor Criptici din România, Prea Ilustrul Companion Marius SECELEANU.

În luna februarie 2007, o delegație a Ritului York România a participat la Săptămâna Masonică din SUA (Alexandria).

În anul 2007 a avut loc Inspecția Marelui Maestru a Marii Garnizoane a SUA, în vederea obținerii Patentei de funcționare a Marii Comanderii din România.

Cavalerii Templieri din România au participat în luna Octombrie 2007 la Conclavul Marii Comanderii a statului Ohio din SUA (Columbus).

La Convocarea din Octombrie 2007, în funcția de Înalt Mare Preot al Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din România, a fost ales Prea Excelentul Companion Ștefan MANTEA.In aceeași zi, în functia de Ilustru Mare Maestru al Supremului Mare Consiliu al Masonilor Criptici din România, a fost ales Prea Ilustrul Companion Gabriel GHERASIM.

În luna Februarie 2008, o delegație a Ritului York România a participat la Săptămâna Masonică din SUA (Alexandria).Încununarea activitatii Cavalerilor Templieri din România s-a realizat la 3 Mai 2008 la Peris, în prezenta Drept Eminentului Mare Recorder al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri din SUA, Nobilul Cavaler Lawrence E. TUCKER, prin inaugurarea Cazarmei și Capelei Templiere la inițiativa Nobilului Cavaler Ștefan MÂȘU.

În luna Septembrie 2008, Marii Ofițeri ai Ritului  York  România au participat la Trienala Marelui Capitul General Internațional al Masonilor Arcului Regal și a Marelui Consiliu General Internațional al Masonilor Criptici din SUA (Indianapolis).

În luna Octombrie 2008, o delegație a Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Monaco (Monte Carlo).

În luna Februarie 2009, o delegație a Ritului York România a participat la Săptămâna Masonică din SUA (Alexandria).

În luna Martie 2009, o delegație a Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Portugalia (Lisabona).

În luna Mai 2009, o delegație a Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Italia (Cagliari).

În luna August 2009, a avut loc cea de-a 64-a Trienala a Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri în SUA (Roanoke). La acest eveniment a participat o delegație de 36 de Nobili Cavaleri Templieri din România, condusă de Nobilul Cavaler Ștefan MÂȘU.

Pe data de 18 August 2009, au primit Patenta definitiva încă zece Comanderii ale Cavalerilor Templieri din România, respectiv: Comanderia nr. 2 „Mircea Cel Bătrân“, Comanderia nr. 3 „Mihai Viteazu“, Comanderia nr. 4 „Ovidius“, Comanderia nr. 5 „Dimitrie Cantemir“, Comanderia nr. 6 “Vlad Tepeş“, Comanderia nr. 7 „Iancu de Hunedoara“Comanderia nr. 8 „Arhanghelul Mihail“Comanderia nr. 9 „Bogdan Vodă“, Comanderia nr. 10 „Costache Negri“ și Comanderia nr. 11 „Nicolae Bălcescu“.

În ziua de 19 August 2009, a avut loc Ceremonia de acordare a Patentei definitive a Marii Comanderii „Regele Ferdinand I“ a Cavalerilor Templieri din România, cu cele 11 Comanderii Templiere constituent, iar Nobilul Cavaler Ștefan MÂȘU a fost instalat Drept Eminent Mare Comandor..

Anii 2010-2014

În ziua de 24 Septembrie 2010, Nobilul Cavaler Gabriel GHERASIM a fost instalat Drept Eminent Mare Comandor al Marii Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din România. Au fost instalați, deasemenea și cei 12  Mari Ofițeri ai Marii Comanderii.

În perioada 7-9 Octombrie 2010, în Ohio, SUA (Columbus) a avut loc Ceremonia de depunere a Juramântului de instalare al Marelui Comandor al Marii Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din România, Nobilul Cavaler Gabriel GHERASIM.În prezent, Marea Comanderie “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din România cuprinde 19 Comanderii constituente.

La Convocarea din Octombrie 2010, în funcția de Înalt Mare Preot al Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din România, a fost ales Prea Excelentul Companion Gheorghe VÎLCEANU.La Adunarea Supremului Mare Consiliu ce a avut loc în aceeași zi în funcția de Ilustru Mare Maestru al Supremului Mare Consiliu al Masonilor Criptici din România, a fost ales Prea Ilustrul Companion Dan GRUMAZ.

În perioada 9-14 februarie 2011, un grup de Companioni și Cavaleri Templieri ai Ritului York din România, a participat la Săptămâna Masonică din SUA (Alexandria).La întalnirea Marelui Colegiu General al Ordinului Cavalerilor Templieri ai Arcului Regal Sfânt s-a hotarat formarea Tabernacolului din România al acestui Ordin.

InițInițial, din acest Ordin au facut parte Eminenții Comandori care au participat la ritualurile de inițiere din Roanoke 2009, Reston 2013 și Reston 2014.La lucrarile Conventului General al Ordinului Crucea de Onoare a Ritului York s-a hotărât formarea Prioratului din România al acestui Ordin.

În România își desfășoară activitatea Ordinul Trandafirului, începand cu anul 2004. Din acest Ordin fac parte aproximativ 70 de doamne și domnișoare, soții, surori, mame și fiice ale companionilor Ritului York atât din România cât și de peste hotare.

În luna Martie 2011, o delegație de Mari Ofițeri ai Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Portugalia și la Conferința Europeană a Cavalerilor Templieri (Lisabona).

În luna Mai 2011, o delegație a Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Italia (Cosenza).În perioada 11-14 Mai 2011 a avut loc prima ediție a Saptamanii Masonice Românești, organizată de Ritul York România.

În ziua de 13 Mai 2011, la hotelul Hilton din Sibiu a avut loc Simpozionul Ritului York.

În ziua de 14 Mai 2011, a avut loc la Castelul Huniazilor din Hunedoara, Ceremonia de Inspecție si Conclavul Marii Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din România cu cele 11 Comanderii constituente la acea vreme.În aceeași zi, a avut loc la Sibiu Ceremonia de instalare a primului Consiliu al Gradelor Masonice Aliate din Europa. Ceremonia a fost oficiata de catre Marele Maestru Suveran al Marelui Consiliu al Gradelor Masonice Aliate din SUA, Prea Venerabilul Frate Cecil Michael WATSON.

Primul Maestru Suveran al Consiliului “Europa” nr. 1 al Gradelor Masonice Aliate din România, a fost ales Venerabilul Frate Gabriel GHERASIM. La aceste ceremonii au participat Mari Demnitari ai Ritului de York din S.U.A., Italia, Portugalia, Principatul de Monaco și România. Deasemenea, au mai participat personalități de seamă ale vieții politico-administrative, culturale și economice din România.

În anul 2011, un moment important în activitatea Ritului York România l-a reprezentat încheierea noilor Protocoale de recunoaștere și întelegere cu Marea Loja Națională din România. Astfel, Prea Respectabilul Frate Radu BĂLĂNESCU, Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România a a emis Decretele în acest sens și a semnat Concordatele cu cele trei Corpuri constituente ale Ritului York România.

Pentru Companionii Ritului York este o deosebită onoare faptul că Marele Maestru Radu BĂLĂNESCU este membru al Ritului York din anul 2009, iar din anul 2011 este Înalt Mare Preot de Onoare al Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal și Mare Comandor de Onoare al Marii Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din România.

În luna August 2011, o delegație de Mari Ofițeri ai Ritului York România a participat la Trienala Marelui Capitul General Internațional al Masonilor Arcului Regal și a Marelui Consiliu General Internațional al Masonilor Criptici din SUA (Raleigh). În demnitatea de Înalt Mare Preot General Internațional a fost ales PEC Edmund D. HARRISON, iar În cea de Mare Maestru General Internațional regretatul PPC George SELLARS.

În luna Februarie 2012, delegația Ritului York România a participat la Săptămâna Masonică din SUA (Alexandria).

În luna Martie 2012, o delegație de Mari Ofițeri ai Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Portugalia (Lisabona).

În luna Mai 2012, o delegație a Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Italia (Roma).

În perioada 14-19 Mai 2012, la Bucuresti a avut loc cea de-a II-a ediție a Săptămânii Masonice Românești organizată de Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România. Evenimentele s-au  desfășurat în prezența Marelui Maestru al marii Loji Naționale din România, PRF Radu BĂLĂNESCU, a Înaltului Mare Preot General Internațional al Masonilor Arcului Regal, PEC Edmund D. HARRISON, precum și a unor Mari Ofițeri din SUA, Europa, Africa și România și au culminat cu Ceremonia de aniversare a 130 de ani de la prima atestare documentară a Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din România. De asemenea, un moment deosebit l-a constituit instalarea a trei noi Consilii ale Gradelor Masonice Aliate, respectiv: Consiliul Excelsior, Consiliul Valahia și Consiliul George C. Marshall.

În luna August 2012, o delegație a Marii Comanderii a Cavalerilor Templieri din România a participat la Trienala Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri din SUA (Alexandria). În funcția de Mare Maestru al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri a fost ales Prea Eminentul Nobil Cavaler David Dixon GOODWIN.

În Octombrie 2012, la Bucuresti, a avut loc Conferinta Europeană a Masonilor Arcului Regal și a Masonilor Criptici. Conferința s-a bucurat de prezența Înaltului Mare Preot General Internațional al Masonilor Arcului Regal PEC Edmund D. HARRISON și a Marelui Maestru General Internațional Ad Interim al Masonilor Criptici, PPC Lawrence O. WEAVER, precum și a altor Mari Ofițeri ai Ritului York din Europa. La Convocarea Anuală din luna Noiembrie 2012, în funcția de Înalt Mare Preot al Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din România a fost ales Prea Excelentul Companion Gabriel GHERASIM. În acceași zi, în funcția de Ilustru Mare Maestru al Supremului Mare Consiliu al Masonilor Criptici din România, a fost ales Prea Ilustrul Companion Gheorghe VÎLCEANU.

În luna Februarie 2013, delegația Ritului York România a participat la Săptămâna Masonică din SUA (Reston).

În luna Martie 2013, o delegație de Mari Ofițeri ai Ritului York România a participat la Conventul Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Austria (Viena) și la Conventul Ritului York din Portugalia (Lisabona).

În luna Mai 2013, o delegație a Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Italia (Roma). La Conclavul de alegeri a Marii Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din România care a avut loc În luna Aprilie 2013, în funcția de Mare Comandor a fost ales Drept Eminentul Nobil Cavaler Ilie Ionel CIUCLEA.

În luna iunie 2013, la Templul National al Ritului York din Periș au avut loc Convocarea Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din România și Adunarea Supremului Mare Consiliu al Masonilor Criptici din România. Ne-am bucurat de participarea Marelui Rege General Internațional al Masonilor Arcului Regal, PEC Louis E. BARTRAND și a Marelui Maestru General Internațional Ad Interim al Masonilor Criptici PPC Lawrence O. WEAVER.

În luna octombrie 2013, o delegație a Ritului York România a participat la Conferința Europeana a Masonilor Arcului Regal, a Masonilor Criptici și a Cavalerilor Templieri din Croația (Zagreb).

În luna noiembrie 2013, o delegație a Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din România a participat la Conferința Ritului York din America Latina, în Guatemala (Guatemala City). În luna Februarie 2014, o delegație compusă din 25 Venerabili Frați și Nobili Cavaleri a Ordinului Gradelor Masonice Aliate și a Ritului York România a participat la Săptămâna Masonică organizată în Reston, Virginia, SUA. Momentul cel mai important pentru delegația României a fost marcat în data de 15 februarie, prin acordarea de catre Marele Consiliu al Gradelor Masonice Aliate din S.U.A. a Patentei definitive Marelui Consiliu “Europa” al Gradelor Masonice Aliate, cu cele 6 Consilii constituente la acea dată. Mare Maestru Suveran a fost ales Prea Venerabilul Frate Gabriel GHERASIM.

Prea Respectabilul Frate Radu BĂLĂNESCU, Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România, Secretar Executiv al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare este Mare Maestru de Onoare al Marelui Consiliu “Europa” al Gradelor Masonice Aliate. În luna Martie 2014, o delegație de Mari Ofițeri ai Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Portugalia (Lisabona). În același an, în luna Mai, o delegație a Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Italia (Rimini).La Conclavul de alegeri a Marii Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din România care a avut loc În luna Mai 2014, în funcția de Mare Comandor a fost ales Drept Eminentul Nobil Cavaler Iulian MOISESCU.

Deasemenea, în luna Mai 2014, a avut loc la București cea de-a III-a ediție a Săptămânii Masonice Românești, organizată de Marele Consiliu “Europa” al Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România. Am fost deosebit de onorați de prezența la evenimentele Săptămânii Masonice a Prea Respectabilului Frate Radu BĂLĂNESCU, Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România, Mare Maestru Suveran de Onoare al Marelui Consiliu “Europa” al Gradelor Masonice Aliate, Înalt Mare Preot de Onoare al Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din România și Mare Comandor de Onoare al Marii Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din România, Prea Excelentului Companion Edmund D. HARRISON, Înalt Mare Preot General al Marelui Capitul General Internațional al Masonilor Arcului Regal, a Drept Ilustrului Companion Milton S.”SID” ROBERTS, Mare Maestru General Adjunct al Marelui Consiliu General Internațional al Masonilor Criptici, a Drept Ilustrului Companion Norman R. DRAINE, Mare Maestru General Adjunct pentru Europa al Marelui Consiliu General Internațional al Masonilor Criptici, a Prea Eminentului Nobil Cavaler David Dixon GOODWÎN, Mare Maestru al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri din SUA, a Drept Eminentului Nobil Cavaler  Duane L. VAUGHT, Mare Maestru Adjunct al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri din SUA, a Drept Eminentului Nobil Cavaler Lawrence E. TUCKER, Mare Recorder al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri din SUA și a Drept Eminentului Nobil Cavaler Emilio ATTINA, Comandantul Departamentului Europa și Africa al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri.

Tot în luna Mai 2014, a avut loc înființarea Tabernacolului “King Solomon” nr. 82 al Cavalerilor Templieri ai Arcului Regal Sfânt. În funcția de Eminent Preceptor a fost ales Nobilul Cavaler Ștefan MANTEA. În Iunie 2014, o delegație a Ritului York România a participat la Conventul Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Austria (Viena).

În luna August 2014, a fost înfiÎnțata Prioria “Jaques de Molay” nr. 85 al Ordinului Crucea de Onoare a Ritului York. În funcția de Eminent Prior a fost ales Nobilul Cavaler Ștefan MÂȘU.

În luna Septembrie 2014, Marii Ofițeri ai Ritului York România au participat la cea de-a 69-a Trienală a Marelui Capitul General Internațional al Masonilor Arcului Regal și la cea de-a 45-a Trienală a Marelui Consiliu General Internațional al Masonilor Criptici în SUA (Buffalo, New York). În demnitatea de Înalt Mare Preot General Internațional al Masonilor Arcului Regal a fost ales Prea Excelentul Companion Louis E. BARTRAND, iar În cea de Mare Maestru General Internațional al Masonilor Criptici a fost ales Prea Puternicul Companion Lawrence O. WEAVERÎn luna Octombrie 2014, Marea Comanderie “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din România a organizat Conferința Europa și Africa a Cavalerilor Templieri care a avut loc în România (București).

În luna Decembrie 2014, o delegație a Ritului York România a participat la Conventele anuale ale Masonilor Arcului Regal și ale Masonilor Criptici din Franța (Paris).

Anii 2015-prezent

În luna Februarie 2015, o delegație a Gradelor Masonice Aliate și a Ritului York România a participat la Săptămâna Masonică din SUA (Crystal City, Washington).

În luna Martie 2015, o delegație de Mari Ofițeri ai Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Portugalia (Lisabona).

În luna Mai 2015, o delegație a Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Italia (Roma).

În luna Mai 2015 a avut loc la Bucuresti cea de-a IV-a ediție a Săptămânii Masonice Românești, organizată de Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România.

În luna Iunie 2015, o delegație de Mari Ofițeri ai Ritului York România a participat la Conventul Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Austria (Viena).

În luna August 2015, o delegație de Mari Ofițeri ai Marelui Consiliu “Europa” al Gradelor Masonice Aliate a participat la Conventul Marelui Consiliu al Gradelor Masonice Aliate din Canada (Toronto). Deasemenea în luna August 2015, o delegație de Mari Ofițeri ai Marii Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din România, a participat la cea de-a 66-a Trienala a Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri din SUA (Buffalo, New York). În demnitatea de Mare Maestru a fost ales Prea Eminentul Nobil Cavaler Duane L. VAUGHT. Totodata, în demnitatea de Comandant al Departamentului Europa și Africa al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri a fost ales Drept Eminentul Nobil Cavaler Gabriel GHERASIM, fiind primul membru al Ritului York din România ales într-o funcție internațională.

În luna Octombrie 2015, o delegație a Marii Comanderii a Cavalerilor Templieri din România a participat la Conferința Europa și Africa a Cavalerilor Templieri care a avut loc în Franța (Saint Tropez), conferință organizată de catre Drept Eminentul Nobil Cavaler Gabriel GHERASIMComandant al Departamentului Europa și Africa al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri.

La Convocarea Anuală din luna Noiembrie 2015, în funcția de Înalt Mare Preot al Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din România a fost ales Prea Excelentul Companion Traian POPESCU. La aceeași dată, în funcția de Ilustru Mare Maestru al Supremului Mare Consiliu al Masonilor Criptici din România, a fost ales Prea Ilustrul Companion Sorin MARICA.

În luna Februarie 2016, o delegație a Gradelor Masonice Aliate și a Ritului York România a participat la Săptămâna Masonică din SUA (Crystal City, Washington).

În Martie 2016, o delegație de Mari Ofițeri ai Ritului York România a participat la Conventele Anuale ale Masonilor Arcului Regal și ale Masonilor Criptici din Cipru (Larnaca). Deasemenea, în luna Martie 2016, o delegație de Mari Ofițeri ai Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Portugalia (Lisabona) și la Conventul Ritului York din Croația (Zagreb).

În luna Martie 2016, Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România au organizat Conferința Zonală Moldova la Târgu Neamț.

În luna Mai 2016, o delegație a Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Italia (Roma). Tot în luna mai 2016, Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România au organizat Conferința Zonală Dobrogea la Constanța. La Conclavul de alegeri a Marii Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din România care a avut loc în luna Mai 2016, în funcția de Mare Comandor a fost ales Drept Eminentul Nobil Cavaler Ștefan MANTEA.

În luna Mai 2016 a avut loc la București cea de-a V-a ediție a Săptămânii Masonice Românești, organizată de Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România. Am fost deosebit de onorați de prezența la evenimentele Săptămânii Masonice a Prea Respectabilului Frate Radu BĂLĂNESCU, Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România, a Prea Venerabilului Frate Lawrence E. TUCKER, Mare Maestru Suveran al Marelui Consiliu al Gradelor Masonice Aliate din SUA și Mare Recorder al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri și a Prea Ilustrului Companion Lawrence O. WEAVER, Mare Maestru General al Marelui Consiliu General Internațional al Masonilor Criptici.

În luna Iunie 2016, o delegație de Mari Ofițeri ai Ritului York România a participat la Conventul Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Austria (Viena).

În luna Iulie 2016, Drept Eminentul Nobil Cavaler Gabriel GHERASIM a participat la Ceremonia de celebrare a 200 de ani de la înființarea Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri care a avut loc în SUA (New York City).

În luna August 2016, Prea Excelentul Companion Traian POPESCU a participat la Conventul General al Ordinului Crucea de Onoare a Ritului York care a avut loc în SUA (Houston, Texas).

În luna Septembrie 2016, Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România au organizat Conferința zonală Banat-Transilvania la Timișoara.

În luna octombrie 2016, o delegație a Marii Comanderii a Cavalerilor Templieri din România a participat la Conferința Europa și Africa a Cavalerilor Templieri care a avut loc în Italia (Florența), conferință organizata de catre Drept Eminentul Nobil Cavaler Gabriel GHERASIMComandant al Departamentului Europa și Africa al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri.

În luna Decembrie 2016, o delegație a Ritului York România a participat la Conventele anuale ale Masonilor Arcului Regal și ale Masonilor Criptici din Franța (Paris)

 

În luna Februarie 2017, o delegație a Gradelor Masonice Aliate și a Ritului York România a participat la Săptămâna Masonică din SUA (Crystal City, Washington).

În luna Martie 2017, o delegație de Mari Ofițeri ai Ritului York România a participat la Conventele anuale ale Masonilor Arcului Regal și ale Masonilor Criptici din Cipru (Larnaca).

Deasemenea, în luna martie 2017, o delegație de Mari Ofițeri ai Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Portugalia (Lisabona) și la Conventul Ritului York din Croația (Zagreb).

În luna Martie 2017, Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România au organizat Conferința Zonală Moldova la Iași.

În luna Mai 2017, o delegație a Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Italia (Roma).

În luna mai 2017, Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România au organizat Conferința Zonală Dobrogea la Constanța.

În luna Iunie 2017, a avut loc la București cea de-a VI-a ediție a Săptămanii Masonice Românești, organizată de Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România.

În luna august 2017, Marii Ofițeri ai Ritului York România au participat la cea de-a 70-a Trienală a Marelui Capitul General Internațional al Masonilor Arcului Regal și la cea de-a 46-a Trienală a Marelui Consiliu General Internațional al Masonilor Criptici în SUA (Portland, Oregon).

În demnitatea de Înalt Mare Preot General Internațional al Masonilor Arcului Regal a fost ales Prea Excelentul Companion James H. HODGE, iar în cea de Mare Maestru General Internațional al Masonilor Criptici a fost ales Prea Puternicul Companion David A. GRINDLE.

În luna Septembrie 2017 Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România au organizat Conferința Zonală Banat-Transilvania la Timisoara.

În luna Octombrie 2017, o delegație a Marii Comanderii a Cavalerilor Templieri din România a participat la Conferința Europa și Africa a Cavalerilor Templieri care a avut loc în Portugalia (Lisabona), conferință organizată de catre Drept Eminentul Nobil Cavaler Gabriel GHERASIMComandant al Departamentului Europa și Africa al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri.

În luna Februarie 2018, o delegație a Gradelor Masonice Aliate și a Ritului York România a participat la Săptămâna Masonică din SUA (Crystal City, Washington).

În luna Martie 2018, o delegație de Mari Ofițeri ai Ritului York România a participat la Conventele anuale ale Masonilor Arcului Regal și ale Masonilor Criptici din Grecia (Atena). Deasemenea, în luna Martie 2018, o delegație de Mari Ofițeri ai Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Portugalia (Lisabona) și la Conventul Ritului York din Croația (Zagreb).

În luna Martie 2018, Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România au organizat Conferința Zonală Moldova la Iași.

În luna Mai 2018, o delegație a Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Italia (Roma).

În luna Mai 2018 Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România au organizat Conferința Zonală Dobrogea la Constanța.

 

În luna Iunie 2018 a avut loc la București cea de-a VII-a ediție a Săptămânii Masonice Românești, organizată de Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România, dedicată aniversării “Centenarului Marii Uniri” și a “900 de ani de la înfiÎnțarea Ordinului Cavalerilor Templieri”. Am fost deosebit de onorați de prezența la evenimentele Săptămânii Masonice a Prea Venerabilului Frate David Dixon GOODWIN, Mare Maestru de Onoare al Marii Loji Naționale din România, Mare Maestru Suveran al Marelui Consiliu al Gradelor Masonice Aliate din SUA și Mare Maestru din Trecut al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri, a Prea Excelentului Companion Edmund D. HARRISON, Înalt Mare Preot General din Trecut al Marelui Capitul General Internațional al Masonilor Arcului Regal, a Prea Respectabilului Frate John PALMER, Mare Maestru din Trecut al Marii Loji a Masonilor Liberi și Acceptați a statului Tennessee, SUA, a Drept Venerabilului Frate Moises GOMEZ, Secretar General al Saptamanii Masonice Mondiale din SUA și a unor Mari Ofițeri din Italia, Portugalia, Franța, Austria, Albania și Peru. 

Ne-au onorat deasemenea cu prezența Conducătorii Riturilor de perfecționare din România, respectiv: P.R.F. Teodor VASILE, Mare Maestru de Onoare al Marii Loji Naționale din România și Venerabil Maestru al Ordinului Masonic al lui Athelstan, P.P.I.F. Stelian NISTOR, Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu de Grad 33 și Ultim al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, D.R.F. Cătălin BANCILĂ, Adjunct al Suveranului conducator al Anticului și Primitivului Rit de Memphis și Misraim din România, F.R.F. Bogdan ATANASIU, Înțelept Maestru al Ordinului Francmasonilor Cavaleri din România și D.R.F. Aurel MANEA, Ofițer Executiv Adjunct al Ordinului de Molay România.

In luna August 2018, o delegație de Mari Ofițeri ai Marii Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din România, a participat la cea de-a 67-a Trienala a Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri din SUA (Indianapolis, Indiana).

În demnitatea de Mare Maestru a fost ales Prea Eminentul Nobil Cavaler Jeffrey N. NELSON.

 

În luna Septembrie 2018, în Carbonia, Sardinia, pentru prima dată în istoria masoneriei capitulare europene a avut loc Ceremonia de îngemănare a două Capitule de masoni ai Arcului Regal, respectiv Capitulul Demnitatea Românească nr.17 din Orientul București și Capitulul Sulki nr. 39 din Orientul Carbonia.

 

In luna Octombrie 2018, in Bucuresti, a avut loc cea de-a VIII-a Conferinta Europa – Africa a Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri. Am fost deosebiti de onorati de prezenta la lucrarile Conferintei  a Prea Respectabilului Frate Radu BALANESCUMare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania si Secretar Executiv al Conferintei Mondiale al Marilor Loji Masonice Regulare, a Prea Eminentului Nobil Cavaler Jeffrey N. NELSONMare Maestru, a Drept Eminentului Nobil Cavaler Michael B. JOHNSONMare Maestru Adjunct, a Drept Eminentului Nobil Cavaler David J. KUSSMANMare Generalissim si a Drept Eminentului Nobil Cavaler Lawrence E. TUCKERMare Recorder al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri.

 

La Convocarea Anuală din luna Noiembrie 2018, în funcția de Înalt Mare Preot al Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din România a fost reales Prea Excelentul Companion Traian POPESCU La Conclavul de alegeri a Marii Comanderii “Regele Ferdinand I” a Cavalerilor Templieri din România care a avut loc în luna Noiembrie 2018, în funcția de Mare Comandor a fost ales DrDrept Eminentul Nobil Cavaler Petre BUNECI.

 

 În luna Februarie 2019, o delegație a Gradelor Masonice Aliate și a Ritului York România a participat la Săptămâna Masonică din SUA (Crystal City, Washington).

În luna Martie 2019, o delegație de Mari Ofițeri ai Ritului York România a participat la Conferinta Europa-Africa a Ritului York si la Conventul Ritului York din Portugalia (Lisabona).

În luna Martie 2019, Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România au organizat Conferința Zonală Moldova la Galați.

În luna Aprilie 2019, o delegație de Mari Ofițeri ai Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Austria (Viena).

În luna Mai 2019, o delegație a Ritului York România a participat la Conventul Ritului York din Italia (Roma).

În luna Mai 2019 Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România au organizat Conferința Zonală Dobrogea la Constanța.

 

În luna Iunie 2019 a avut loc la București cea de-a VIII-a ediție a Săptămânii Masonice Românești, organizată de Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România, dedicată aniversării  a “20 de ani de la reaprinderea luminilor in Ritul York Romania”.

Am fost deosebit de onorați de prezența la evenimentele Săptămânii Masonice a Prea Respectabilului Frate Radu BALANESCUMare Maestru al Marii Loji Naționale din Romania si Secretar Executiv al Conferintei Mondiale al Marilor Loji Masonice Regulare, a Prea Venerabilului Frate Matthew D. DUPEE, Mare Maestru Suveran din Trecut al Marelui Consiliu al Gradelor Masonice Aliate din SUA, a Prea Excelentului Companion Edmund D. HARRISON, Înalt Mare Preot General din Trecut al Marelui Capitul General Internațional al Masonilor Arcului Regal, a Drept Puternicului Frate Monty J. GLOVER, Mare Maestru General Adjunct al Marelui Consiliu General al Masonilor Criptici, a Drept Eminentului Nobil Cavaler Michael B. JOHNSON, Mare Maestru Adjunct al Marii Garnizoane a Cavalerilor Templieri și a unor Mari Ofițeri din Italia, Portugalia, Franța, Austria, Grecia și Paraguay.

Ne-au onorat deasemenea cu prezența Conducătorii Riturilor de perfecționare din România, respectiv: P.R.F. Teodor VASILE, Mare Maestru de Onoare al Marii Loji Naționale din România și Venerabil Maestru al Ordinului Masonic al lui Athelstan, P.P.I.F. Stelian NISTOR, Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu de Grad 33 și Ultim al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, P.P.F. Gheorghe FLOREA, Suveran Mare Comandor al Anticului și Primitivului Rit de Memphis și Misraim din România, F.R.F. Bogdan ATANASIU, Înțelept Maestru al Ordinului Francmasonilor Cavaleri din România, P.I.M.S. Dan GHEORGHIU, Prea Puternic Suveran al Marelui Conclav pentru Romania al Ordinului Masonic si Militar al Crucii Rosii a lui Constantin și D.R.F. Aurel MANEA, Ofițer Executiv al Ordinului de Molay România.

În luna Octombrie 2019 Ordinul Gradelor Masonice Aliate și Ritul York România au organizat Conferința Zonală Banat-Transilvania la Timisoara.

În luna Noiembrie 2019, la Bucuresti, a avut loc Ceremonia de îngemănare a două Capitule de Masoni ai Arcului Regal, respectiv Capitulul Demnitatea Românească nr.17 din Orientul București și Capitulul Andreas Kalvos nr. 24 din Orientul Corfu, Grecia.

 

Corpurile Ritului York oferă candidaților o experiență inițiatică unică, dezvăluind pe fiecare treaptă de cunoaștere specifică unui grad, înțelegerea și trăirea pentru care este nevoie de o temeinica pregatire anterioară. În consecință, în interiorul Ritului York nu se pune un accent prioritar pe creșterea numerică a membrilor, ci numai pe perfecționarea lor calitativă, ceea ce face ca acest Rit să fie adesea perceput ca foarte selectiv și pe alocuri, restrictiv.

Oferind masonilor membri ai Marii Loji Naţionale din România, prilejul şi cadrul de a parcurge etape superioare de înălţare spirituală, Ritul York România se afirmă tot mai prezent în faţa comunităţii masonice româneşti, europene şi internaţionale, ca o catedră de selectare, perfecţionare şi promovare a masonilor în spiritul unei înalte MORALE civice, al unei trainice iubiri faţă de OAMENI şi de ŢARĂ, a valorilor Cavalerismului Crestin şi al unei puternice credinţe în DUMNEZEU, Marele Arhitect al Universului.